Størrelsesguide til bukser og jeans

Finn den riktige størrelsen til dine bukser

Når du skal kjøpe nye bukser eller jeans er riktig størrelse det viktigste. Du kjenner kanskje følelsen av å prøve på et par nylig innkjøpte jeans som sitter for løst og som hele tiden sklir ned? Eller at de sitter for trangt og blir ubehagelige og gnager når du har de på? Når et slikt feilkjøp havner i skapet skjer det ofte at buksene aldri blir brukt eller byttet, men blir liggende på grunn av dårlig komfort.

Særlig når man handler på nett kan det være vanskelig å forutsi hvordan buksene kommer til å passe. Både i passform og størrelsekan det være vanskelig å finne riktig passform når man ikke har mulighet for å prøve buksene før man kjøper.

Kjenner du igjen problemet?

På grunn av dette har vi hos Katoni bestemt oss for å lage den ultimate størrelsesguiden. Les gjennom guiden vår for å finne de perfekte buksene.

Mål og finn din størrelse – bukser og jeans

For å vurdere hvilken buksestørrelse du trenger har vi lagd en trinnvis guide for hvordan du tar målene du trenger. Det er best er å gjøre det på en helt simpel og gammeldags måte. Nemlig ved å bruke et målebånd

Dette er hva du trenger å måle

Midjen:

Det første du trenger å måle er midjen. For å finne dette punktet titter du på deg selv i speilet og måler det smaleste punktet. Ofte er det smaleste punktet 5 cm over navlen. Om du er tvil kan du prøve å bøye deg forover for å merke hvor det tynneste punktet på kroppen din er.

Kvinner

Menn

Hoftene:

Det neste stedet du trenger å måle er rundt hoftene. Igjen bruker du speilet til å finne punktet du trenger å måle. Finn det bredeste punktet rundt hoftene dine og mål rundt.

For menn er det ofte ikke relevant å måle hoftene da mange merker ikke bruker dette målet. Du kan likevel komme over dette målet også som mann, og det kan derfor være greit å gjøre det for sikkerhets skyld.

Kvinner Menn

Bein:

Det siste du trenger å måle er beina dine. Det kan være lurt å få hjelp til å ta dette målet da du trenger avstanden fra ankelen og hele veien opp på innsiden av benet ditt. Innsiden av beinet blir noen ganger kalt for Inseam. Når du ser etter den målelengden kan du derfor titte etter betegnelsen inseam, leg eller innvendig beinlengde.

Kvinner Menn

 

Med disse tre målene kommer du langt i jakten på den riktige buksestørrelsen. Når du har målt opp hvilken lengde, midje -og hoftemål du trenger kan du finne dine numeriske størrelser og alfa størrelser. Les mere om numeriske og alfa-størrelser her.(lenke)

Vi anbefaler..

Å bruke merkets egen størrelsesguide når du har funnet et par bukser du liker. Ved å sammenligne målene som de forskjellige merkene har, kan du se om passformen kommer til å passe deg. Det kan være forskjell i størrelsene fra hvert merke, så det er lurt å sjekke hver enkelt merke for å være sikker på at buksen passer.

Er det forskjell på bukser og jeans?

Den store forskjellen på bukser og jeans er at du ikke trenger å måle hoftemålet på jeans. Utover det, er det mulig å tilpasse jeans mye enklere da det for eksempel kan finnes forskjellig lengde på buksene selv om hoftemålet er det samme. På denne måten er det mulig å variere i størrelsen ettersom hva som passer deg.

Det betyr derfor…

At når du skal finne din størrelse i jeans er målene oppgitt i forskjellige enheter fra når du kjøper andre typer bukser. Størrelser på jeans er ofte opplyst i måleenheten tommer med to sifre som for eksempel 29”/24”. Det første tallet er målet på midjen og det siste er lengden på beina dine. Derfor er det uansett viktig å kjenne målene sine om man ser etter bukser eller jeans.

Riktig størrelse er viktig uansett om du skal finne deg nye bukser eller jeans. Dette er både for passform, komfort og utseende. Siden det har blitt så enkelt å finne klær på nett er betydningen av ens egne mål så viktig.

Størrelsestabeller – sammenlign de forskjellige størrelsene

I jungelen av buksestørrelser, mål og forskjellige merker kan det være vanskelig å navigere. Det blir ikke akkurat enklere av at det finnes mange forskjellige brands som ofte har sine egne måter å måle størrelser på. Vi har derfor laget en grei oversikt som gjør shoppingen mere overskuelig for deg.

Konvertering av EU, US, UK og alfa-størrelser

Hva er det egentlig?

Når vi sier alfa-størrelser henviser vi til størrelsene small (S), medium (M) og large (L). Det vil si at betegnelsen er for alfabetiske størrelser. Som utgangspunktet blir disse alfastørrelsene brukt i Norge.

Størrelsene som blir betegnet for UK- og US-størrelser er for størrelser brukt i England (UK) og USA (US).

Hos noen merker vil du oppleve å finne AU- og IT-størrelser. Det er betegnelser for størrelser brukt i Australia og Italia.

Som sagt kan størrelsene hos de forskjellige merkene variere, og derfor blir størrelsene i tabellen veiledende. Det betyr at du som utgangspunkt ikke kan være sikker på at alle brands har alfa-størrelser som for eksempel tilsvarer 75 cm midjemål og hoftemål på 99 cm i damestørrelse medium.

Derfor skal du være oppmerksom på…

At tabellen nedenfor er vårt beste tips og vejledende for hvilken størrelse du bør velge. Husk derfor målebånd og sjekk størrelsesguiden for de forskjellige merkene når du bestiller.


Damer: Alfa-størrelser vs. centimeter


Størrelse Taljemål Hoftemål
 XS 67 cm 92 cm
 S 70 cm 94 cm
 M 75 cm 99 cm
 L 80 cm 104 cm
 XL 85 cm 108 cm
 XXL 90 cm 112 cm
 XXXL 95 cm 116 cm


Damer: Alfa / EU / US / UK / AU / IT


ALFA EU US UK / AU IT
XXS 32 0 4 36
XS 34 2 6 38
S 36 4 8 40
M 38 6 10 42
L 40 8 12 44
XL 42 10 14 46
XXL 44 12 16 48
3XL 46 14 18 50


Damer: Alfa-størrelser / jeans waist” / jeans waist cm / inseam” / inseam cm


ALFA Waist (tommer) Waist Inseam (tommer) Inseam
XXS 23″ 62 cm 26″ 62 cm
XS 24-25″ 64-66 cm 28″ 67 cm
S 26-27-28″ 68-70-72 cm 30″ 77 cm
M 29-30-31″ 74-76-78 cm 32″ 82 cm
L 32-33″ 80-82 cm 34″ 87 cm
XL 34-36″ 84-88 cm


Herrer: Alfa-størrelser vs tommer og centimeter


Størrelse Waist (tommer) Taljemål
XS 28″ 72 cm
S 29″ 74 cm
M 30″ 76 cm
M 31″ 79 cm
L 32″ 81 cm
L 33″ 84 cm
XL 34″ 86 cm
XL 36″ 91 cm
XXL 38″ 96 cm
XXL 40″ 101 cm


Herrer: Alfa / EU / US / UK / AU


ALFA EU US / UK / AU
XXS 42 24
XS 44 26 – 28
S 46 – 48 30 – 32
M 50 33 – 34
L 52 – 54 36 – 38
XL 56 – 58 40 – 42
XXL 60 – 62 44 – 46


Herrer: Alfa-størrelser / jeans waist” / jeans waist cm / inseam” / inseam cm


ALFA Waist (tommer) Waist Inseam (tommer) Inseam
XS 28″ 72 cm
S 29″ 74 cm 30″ 76 cm
M 30-31″ 76-79 cm 32″ 81 cm
L 32-33″ 81-84 cm 34″ 86 cm
XL 34-36″ 86-91 cm 36″ 91 cm
XXL 38-40″ 96-101 cm

 

Samme størrelse – mange mål

Trikset til å finne de perfekte buksene i den riktige størrelsen kan enkelt gjøres ved å bruke målebånd. Den helt riktige størrelsen finner du nemlig ikke uten mål.

Hvorfor er det nødvendig å dra frem målebåndet og ikke bare titte på alfa-størrelser tenker du kanskje?

Svaret på dette spørsmålet finner vi når vi titter nærmere på størrelsene.

Hvis målene dine ikke passer helt sammen med merket du har sett for deg kan det alltid være lurt å velge en størrelse som er større enn deg fremfor en som er mindre. Slik garderer du deg fra et par bukser som kanskje ikke kan lukkes foran eller som er for trang. Hvis du synes dine mål er alt for langt unna målene til buksene du har tenkt deg skal du kanskje vurdere en annen modell eller et annet merke. Mange buksemerker har forskjellige modeller som tar høyde for at det finnes mange forskjellige kroppstyper.

Viste du…

At noen merker velger å lage bukser med større eller mindre forskjell på midjen og hoftene enn andre? Derfor, om du trenger bukser med mere forskjell i disse målene bør du velge merker som tilbyr denne type bukser og jeans.

Forskjellige størrelser

Modellene under er basert på alfa-størrelsen M og tilsvarende størrelser. Vi har funnet stor variasjon på centimetermålet selv om alle buksene betegnes som størrelsen M. Vær oppmerksom på forskjellene på merkene og bruk tabellen til å finne buksemerket som passer kroppen din best.

Som vi ser i tabellen er det ONLY og Karen Millen som har den minste midjen på bare 69-70 cm i en størrelse M. Merkene som har den største midjen er NOA NOA og Saint Tropez med henholdsvis 76 og 79 cm. Tallene viser en forskjell på hele 10 cm noe som er en betydelig forskjell når de utgir seg for å være samme størrelse. Om vi ser på omkretsen av hoftene er det Karen Millen og Tommy Hilfiger som har den minste omkretsen med 94 cm. På den andre siden har vi Second Female og Topshop som har 101 cm og 102 som standard.

Med andre ord kan et par bukser i størrelse M lett variere med opp til 8cm rundt hoftene. Dette er bare en av tingene som kan gjøre det vanskelig å finne riktig størrelse.

Hvilke merker kan vi anbefale deg?

Om kroppen din har stor forskjell på målene rundt midjen og hoftene kan vi anbefale merker som Ganni eller Mango. Begge merker har en forskjell på 28 cm mellom hofte-og midjemål. Om du ikke har bruk for like mye forskjell på målene mellom hofte og midje kan du titte nærmere på for eksempel Topshop, hvor forskjellen bare er 23 cm.

Som vi ser på tabellen varierer målene på de forskjellige merkene. Hvis du trenger større omkrets rundt midjen kan du for eksempel se etter et merke som Selected Homme. De er litt større i størrelsen enn noen av de andre merkene. Levi’s er derimot ganske små i størrelsen og passer bedre til en som trenger litt mindre mål.

Vær oppmerksom på…

At du ofte må overveie om du skal gå en størrelse opp eller ned, avhengig av merke. Noen ganger kan det være lurt å prøve et annet merke og andre ganger er det en annen størrelse. Det viktigste er å finne bukser eller jeans som passer kroppen din. På denne måten finner du et par som er mye mere flatterende enn hvis du låser deg fast på et merke eller en bestemt størrelse.

10 tips til å finne riktig buksestørrelse

Nå vet du hvordan du skal måle, men hvordan finner man det perfekte paret med bukser eller jeans? Vi har samlet 10 gode råd til å finne størrelsen som passer deg. Guiden kan enkelt brukes når du skal bestille bukser på nett.

Mål deg selv i undertøy

Da unngår du å få for store mål. Du finner den beste størrelsen ved å ikke ha på deg bukser når du måler. Eventuelt kan du bli målt i leggings.

Spør en venn om å hjelpe med å måle

Om du ikke er så fleksibel eller vil være helt sikker på riktig størrelse, kan du spørre en venn eller kjæreste om hjelp til å måle.

Husk å ikke stramme målebåndet.

Det viktigste er å finne bukser som er komfortable og ser bra ut på deg. Om du strammer målebåndet, risikerer du å få mål som er for små. Bukser som er for trange kan lett bli ubehagelige.

Rund opp til nærmeste centimeter

”Better safe than sorry”. Vi understreker igjen at bukser som er for trange er ubehagelig i lengden. Rund opp til nærmeste centimeter i stedet for ned.

Bruk dine gamle bukser til å måle

Om du synes det er vanskelig å måle på deg selv kan du bruke et par gamle bukser. Gjerne bruk de gamle favoritt buksene så du vet at de er gode og komfortable. Knepp opp buksen og legg den flat for å ta målene. Husk å bruke bukser som er av samme type som de du trenger mål til. Det betyr at du måler på jeans for å finne mål til nye jeans og bukser for å finne mål til nye bukser.

Mål så mye som mulig

Forskjellige webshops oppgir forskjellige mål. Noen nettbutikker har bare opplysninger på midje og lårbredde, mens andre kanskje bare har midje og lengde.

Det er en stor fordel å få unnagjort all målingen på en og samme gang. Ta derfor gjerne noen ekstra mål når du først er i gang, i tilfelle du skulle trenge dem.

Sammenlign med modellen

Når du har dine egne mål har du også mulighet for å sammenligne med modellen som blir vist med buksene. På mange webshops oppgir de hvilke mål modellen har og hvilken størrelse som blir brukt. Modeller har ofte strenge krav på størrelse i midje og hofte, men hvis du for eksempel er ganske høy eller lav. Modellen kan likevel gi en god indikasjon på om buksene blir knebukser eller subber i bakken for deg.

Sjekk størrelsesspesifikasjoner.

Det er alltid lurt å sjekke de individuelle merkenes størrelsesspesifikasjoner. Som vi har funnet ut, kan dette variere ganske mye for de forskjellige størrelsene.

Finn din favoritt.

Det er mange forskjellige modeller å velge mellom, både i bukser og jeans. Røft sagt kan vi si at det finnes slim fit, regularfit og loosefit. Finn den typen som passer deg best og som får deg til å føle deg komfortabel. Det kan også være lurt å finne ut hvor høy midjen på buksene skal være. Også her kan man velge mellom forskjellige lengder. Mest vanlig er low rise, mide-rise og high rise.

Eksempler på slim fit, loose fit og regular fit til damer:

Slim fit Loose fit Regular fit

 

Vanity sizing vs standard størrelser

Vi har beskrevet at størrelser kan variere mye fra merke til merke. Størrelsene og passformen kan endre seg ettersom hvilket merke buksene er fra eller hvilke størrelser som blir oppgitt.

Det populære uttrykket ”vanitysizing”, dekker over det store spennet av størrelser fra merke til merke og mellom forskjellige land. Utrykket er kommet som en reaksjon på moteindustrien over en manglende fast standard på størrelser. Når vi beskriver vanitysizing prater vi også om manipulasjon av størrelsene. Dette er blitt brukt når merker gjør sine størrelser større uten å markere dem som større. For eksempel, medium bukser som blir tilsvarende en størrelse large uten at merket markerer dette.

Grunnen til at dette skjer er en manipulasjon fra merkets side overfor kundene for å få dem til å kjøpe mere. Dette blir gjort fordi merkene tror at kundene deres vil kjøpe mere hvis de for eksempel kan kjøpe en størrelse medium i stedet for large.

Hvorfor finnes det ikke standard-størrelser?

Historien bak vanitysizing og størrelser generelt begynte på 1930-tallet i ”the Great Depression” i USA

Et statlig prosjekt ved navn ”American Woman” (den gjennomsnittlige amerikanske kvinnen), ble startet for å finne gjennomsnittsmål for amerikanske kvinner. Dette var for å finne en standard på klesstørrelser.

I prosjektets begynnelse ble ca. 15.000 amerikanske kvinner målt, men antallet kvinner ble raskt utvidet. Prosjektet feilet i å utvikle en standard størrelse, men har likevel ført til at det ble utviklet klesstørrelser. De som sto bak prosjektet var nemlig noen av de første til å komme med et forslag til et numerisk målesystem, selv om det ikke var basert på spesifikke målinger.

Resultatet var..

At et numerisk system ble oppdatert flere ganger og etterfølgende bortkastet som standard i 1983.

En av grunnene var at målingene som var blitt gjort ikke var representativt for den gjennomsnittlige amerikanske kvinnelige befolkningen. Mange av kvinnene som var blitt målt hadde vært i militæret og var derfor i bedre form enn gjennomsnittet. Kvinner som hadde en annen hudfarge enn hvit ble også ekskludert fra oppmålingene.

Størrelser over tid

Hvis man ser på gjennomsnittsstørrelser på mennesker over tid er vi blitt større. For eksempel veier den gjennomsnittlige amerikanske kvinnen i dag det samme som en gjennomsnittlig mann gjorde i 1960. Derfor er det enkelt å lure på hvorfor størrelsene heter noe mindre i dag enn de gjorde tidligere.

Visste du..

At en størrelse 24 i 1958 heter størrelse 8 i USA i dag?

Dette vitner til at selv om vi er blitt større, får størrelsene mindre navn. Et annet oppsiktsvekkende eksempel er at en størrelse 8 i 1958 passer til mål som er mindre enn en amerikansk størrelse 00 i 2011. Dette er bare enda et eksempel på at selv om vi var fysisk mindre før, har størrelsene våre navn som får oss til å tro at de er mindre.

Mindre størrelser sjarmerer forbrukerne

En annen ting i hele temaet rundt vanitysizing er at den minste størrelsen før het 8, mens vi i dag har størrelse 6, 4, 2 og 0. Her kan vi tydelig se at størrelsene har fått mindre navn. Størrelse 8 høres plutselig ikke liten nok ut, så da er størrelsesnavnene blitt presset ned.

Ikke lenger en hemmelighet.

Siden mange som shopper i dag kjenner til variasjon i størrelsesforskjeller er vanitysizing ikke lenger klesindustriens lille hemmelighet.

Som sagt kan størrelser variere mye. Både blant de forskjellige merkene, men også med fenomener som vanitysizing. Derfor anbefaler vi deg å dra frem målebåndet for å finne riktig størrelse. Som sagt er det viktigste når du leter etter bukser og jeans å finne et par som passer deg i passform og størrelse. Målebåndet endrer seg heldigvis ikke, så det er en av de mest pålitelige kildene du kan bruke for å finne riktig størrelse.

Sist, men ikke minst

Det kan være vanskelig å finne frem i den store jungelen av merker og størrelser. Vi håper du har fått noen gode tips til å finne de helt riktige buksene for deg. Samtidig håper vi også du har lært hvorfor de samme størrelsene i forskjellige butikker kan variere.

Finn fram målebåndet og start jakten på de perfekte buksene. Husk å ikke henge deg opp i hvilken størrelse som kommer fram når du ser på målene dine. Det viktigste er at du finner klærne som passer deg.

Vi ønsker deg lykke til på buksejakten!

 

Kilder:

jackjones.com
dickies.com
topshop.com
calvinklein.com
adidas.no
levi.com
filippa-k.com
sainttropez.com
bestseller.com
tommy.com
karenmillen.com
nike.com
hm.com
munthe.com
noanoa.com
asos.com
hugoboss.com
gestuz.com
marcjacobs.com
lee.com
cheapmonday.com
rosemunde.com
secondfemale.no
tigerofsweden.com
onlyecom.com
mango.com
selectedhomme.com
inwear.dk
stinegoya.com
g-star.com
parttwo.dk
sizechart.com
sizeguide.net
ganni.com
superdry.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Katoni
Skrevet den