5 gratis kamera-applikasjoner til iPhone og Android

Lyst til å leke deg med bilderedigering?

Som fotograf bruker jeg mye tid i redigeringsprogrammer, men når jeg tar spontane bilder til sosiale medier blir det mye styr med å bruke de litt tyngre programmene. Til sosiale medier vil jeg heller det skal gå raskt og være enkelt, og da finnes det mange kamera-applikasjoner å velge mellom. Jeg har tatt en titt på en håndfull gratis redigerings-apper til mobilen.

Da jeg begynte å lære fotofaget fantes ikke Instagram og jeg er ganske sikker på at Photoshop hadde så godt som monopol på redigeringsprogrammer. Nå er det derimot enkelt å ta flotte bilder med mobilen, og heldigvis har det også kommet mange kamera-applikasjoner som kan hjelpe deg å gjøre bildene dine enda bedre innen du deler dem på sosiale medier.

Mobilkameraer blir også bedre og bedre, men det er vanskelig å skjule at fargene eller kvaliteten ikke alltid er på topp. Jeg har testet forskjellige apper som tilbyr muligheter for å redigere bildene dine på mobilen. Alle bildene jeg har brukt er blitt tatt med mobilkamera og redigert på en iPhone. Jeg har tatt for meg noen av de mest populære kamera-applikasjonene og valgt ut fem som er gratis å laste ned.

 

Noe for enhver smak

Selvfølgelig finnes det også andre og bedre kamera-applikasjoner som kan kjøpes. I forhold til å være gratisversjoner synes jeg disse appene er veldig gode og fungerer godt til alminnelig redigering av bilder. Fordelen med å prøve ut gratisversjonene, er at du kan teste ut litt forskjellig og finne ut hva som passer deg best før du bruker store summer på noe.

VSCO

VSCO (uttales Visco), er veldig enkelt. Programmet har både filter som man kjenner fra Instagram, samt muligheter for å redigere elementer som kontrast, tint og eksponering samt andre typiske redigeringsmuligheter. Det tar kort tid å sette seg inn i appen og lære hvordan den fungerer. Om du har lyst til å bruke appen til å ta bilder har du også mulighet til å påvirke kameraets lukkertid, hvitbalanse og ISO. Med andre ord er dette en utrolig grei gratis app. Om du har lyst på noen flere muligheter i appen kan du kjøpe deg til dette, men for mange vil gratisfunksjonene rekke svært langt.

Det er både enkelt å bruke appen til å ta bilder, men også veldig fort gjort å importere dem fra album. I tillegg er det også muligheter for å enkelt dele bildene dine til andre sosiale medier via appen. For brukere av speilrefleks er det greit å vite at du kan importere RAW-filer til appen.

PicsArt

Denne appen vekker minner om paint og gamle piczo-sider (om noen husker de?). Det er ganske underholdene å prøve ut de forskjellige mulighetene og effektene, men det er begrenset hvor mange av dem som er brukbare for vanlige forbrukere. Mange av effektene skaper bilder som blir veldig karikert, noe som er synd da appen egentlig har ganske mye å by på for nybegynnere. PicsArt er enkel å navigere og ganske morsom. Den fungerer bra til tullebilder og helt enkel redigering av bilder. I PicsArt er det også enkelt å lage kollasjer med bildene dine plus at det er enkelt å dele til andre sosiale medier

Snapseed

Snapseed er også relativt enkelt å bruke og byr på mange muligheter. Her er det også både mulig å bruke filtre eller redigere bildet manuelt. Jeg synes Snapseed tilbyr enkel redigering som ikke krever mye tid eller innføring. I starten hadde jeg litt vanskelig ved å forstå hvordan man redigerte kontrast. Det viste jeg å være ved å swipe til høyre eller venstre. På samme måte er det mulig å gjøre brush-tool mindre eller større ved å zoome som på bildet. Det synes jeg selv ikke var logisk med det første og oppdaget det egentlig ved en feil. Når du er over nybegynnerfeilene som meg oppdager du at Snapseed har veldig mange muligheter

Etter å ha lest om appen ser det ut til at det er flere muligheter for hvilke filtyper du kan åpne i iOS enn Android om du bruker RAW-filer. Om du bruker bilder tatt med mobilen burde det ikke være noen særlig forskjell. Det er også enkelt å dele til andre sosiale medier på mobilen.

Darkroom

Gratisversjonen av Darkroom byr på helt basis redigeringsmuligheter og filter. Jeg har inntrykk av at appen er veldig bra om man vil betale for den, men det blir litt begrenset når man bruker gratisversjonen. Noe jeg savner er muligheten for å justere curves. Appen har et utvalg av filter man kan bruke, og muligheter for å justere kontrast, noe lys og fargekorrigering. Likevel ville dette nok ikke blitt førstevalget mitt om jeg skulle ha en gratis redigerings-app. Det finnes langt bedre alternativer.

Lightroom for mobile

Lightroom er veldig enkelt å bruke og tilbyr de fleste basis redigeringsfunksjonene man behøver. Når du redigerer bildene blir de lagret i en katalog i appen, og du kan etterfølgende velge å lagre bildene til mobilen din eller dele dem via sosiale medier. Lightroom er veldig brukervennlig og kommer uten overraskelser eller frustrasjoner. Den er kanskje ikke den mest spennende av appene i forhold til muligheter, men den kan det meste og har lett tilgang til fargeredigering – hvilket er et stort pluss og noe jeg har savnet ved noen av de andre appene. Lightroom er utviklet av Adobe. Det betyr også at det finnes mange guider og hjelp å hente online om man får problemer med noen av funksjonene.

Mange morsomme funksjoner

Det finnes også mange andre kamera-applikasjoner som kan være verdt å teste ut. Blant disse er for eksempel Polarr Photo Editor, Litely og Photo Editor by Aviary. Andre morsomme applikasjoner du kan bruke til sosiale medier er for eksempel Notegraphy (Android)eller Mood (iOS) som gjør det mulig å leke med typografi. Her kan du velge font, bakgrunn og selvfølgelig skrive teksten selv. Med en app som PicStitch kan du sette opp dine egne kollasjer og med Hyperlapse får du muligheten til å lage fantastiske timelapse-videoer.

Alle appene som er nevnt i dette innlegget er mulig å bruke gratis. Noen av de nevnte applikasjonene har funksjoner som først blir tilgjengelig etter betaling, men i utgangspunktet kan du bruke dem gratis.

Har du erfaring med noen av applikasjonene? Del gjerne dine meninger og tips med oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Marie
Skrevet den