Hvordan få en mer miljøvennlig garderobe

Vi elsker klær. Klær i alle størrelser, former og farger

Vi bruker klær hver dag. klærne våre har mye betydning for uttrykket vi gir andre og hvordan vi selv føler oss. En gang i blant trenger vi å rydde i skapet, enten fordi klærne er utslitt eller kanskje ikke passer lenger og da kommer spørsmålet: Hva skjer med klærne? Katoni har tatt en titt på hvordan du kan skåne klærne dine mest mulig så de holder seg lenger. Vi har også undersøkt hvor du kan levere dine brukte klær, så du unngår å slenge dem i søpla. Vi har rett og slett undersøkt noen av dine muligheter for å få en mere miljøvennlig garderobe.

Det er gledelig å se at miljøvennlig mote har fått en stadig større plass i motebildet. Gjennom forskjellige tiltak er det mulig å være en mere miljøbevisst forbruker. Mange merker setter fokus på fair trade og gjenbruk av materialer. Et eksempel på dette er Nudie Jeans. Det svenske jeansmerket har som mange andre merker tatt et standpunkt rundt miljøet. Med 100% økologisk bomull og muligheter for reparasjon og resirkulering har Nudie Jeans markert seg som en del av den nye bølgen av merker som tilbyr miljøvennlig handel.

Unngå tekstilavfall

Å være bevisst rundt hva som gjør klesskapet ditt mere miljøvennlig er bare en av initiativene du kan ta for å fremme bærekraftig mote. Mange merker er begynt å sette større fokus på mote som i mindre grad påvirker miljøet, blant annet ved å bruke økologisk bomull eller resirkulerte materialer. Hos Katoni er miljøvennlighet noe vi setter veldig høyt. Derfor var det et par spørsmål som kom opp da vi diskuterte miljøbevisst mote. Hvordan kan vi ta bedre vare på klærne våre og hva skjer egentlig med den gamle genseren som ikke er så fin lenger? Eller buksene som er blitt for trange og derfor havner i søpla?

I Norge blir det i gjennomsnitt generert 23 kg. tekstilavfall per person hvert år. Dette inkluderer både klær, sengetøy, kluter og håndklær. I følge SIFO, som har undersøkt nordmenns bruk av tekstiler og klær, kunne mye av det vi kaster blitt gjenbrukt. Ved gjenvinning kan vi begrense miljøavtrykket for hvert plagg. Om du endrer litt på måten du behandler klærne dine kan du få de til å vare i lengre tid. Det finnes selvfølgelig også bedre alternativer til å bare kaste klærne, nemlig gjenvinning. Vi har lagd en oversikt over steder du kan levere brukte klær. På denne måten kan du støtte opp om gjenvinning og en mere miljøbevisst måte å bruke klær.

Ta vare på klærne dine

For å ta bedre vare på klærne dine er det flere ting du kan gjøre. Vi har samlet tips og triks som kan hjelpe deg til å være en mere miljøbevisst moteforbruker. Tipsene er ment som en hjelp til å minske din garderobes klimaavtrykk. Her er noen ting du kan gjøre for å forlenge klærnes levetid.

Reparere

Noen ganger kan man lett reparere sine egne klær. Litt nål og tråd, en løs knapp eller ny glidelås. Huller kan for eksempel fikses med innvendige lapper. Det finnes ofte mye man kan bruke til å reparere klærne i hobbybutikker. Ellers er det også mulig å finne guider og hjelp på nett.

Senk temperaturen på klesvasken

Vurder om klærne trenger den varmeste temperaturen. Om du senker temperaturen på klesvasken sparer du miljøet og lommeboka. Varme temperaturer sliter på klærne, samtidig med at det gjør vasken dyrere for deg selv.

Trenger du å vaske?

Noen ganger trenger plagget ikke å vaskes, men kanskje bare luftes. Ofte vasker vi klær fordi det er en vanesak. Undersøk om plagget faktisk trenger en vask eller om du vasker det unødvendig.

Reduser bruken av tørketrommel

Denne kan være litt vanskelig om vinteren, men om sommeren er det ofte rik mulighet til å tørke klærne ute. Det sparer både på miljøet og er skånsomt for klærne dine, slik at de holder seg fine i lengre tid.

Re-design

Noen ganger kan klær gjøres om til noe annet. Om du er lei jeansen kan du for eksempel klippe den om til et par shorts til festivalsommeren. Bare kreativiteten setter grenser om du vil re-designe klærne. Nye knapper, rysjer eller syninger. Det finnes mange sider man kan bli inspirert av på nettet.

Mange av disse metodene sparer elektrisitet samtidig som de skåner klærne dine. Om levetiden på klærne dine blir lengre kan du med fordel beholde favorittplagget en sesong ekstra. Om du likevel ønsker å bli kvitt et plagg er det gode, mere miljøvennlige alternativer enn å kaste. Vi oppfordrer alle til å undersøke hvilke muligheter for gjenvinning du har i nærmiljøet. Vi har funnet noen av de mest utbredte måtene du kan avlevere dine brukte klær. Vi vil også gjerne sette fokus på byttekvelder og byttedager. Dette er en morsom og miljøvennlig måte å få noe nytt i garderoben.

Den store klesbyttedagen

Den store klesbyttedagen blir hvert år avholdt av Naturvernforbundet. På siden deres har du mulighet for å finne materiale til å arrangere en egen byttedag og informasjon om hvor i landet det foregår. Dette er en god mulighet til å bytte kjolen eller genseren du aldri får brukt med noe annet. Vanligvis blir Den store klesbyttedagen arrangert rundt april måned. I 2017 blir det avholdt den 1. April på forskjellige plasser i landet.  Du kan finne mere informasjon om klesbyttedagen her

Når du deltar på en klesbyttedag er det viktig at klærne du har med deg er presentable for de som skal overta dem. Det beste er om dine klær finner et nytt hjem, så sørg for at de er i pen stand og er rene. Når du skal finne nye klær kan det være lurt å ha en ide om hvilken størrelse du bruker. Et loppis-triks er å ha på seg skjørt, så du kan prøve buksa utenpå strømpebuksen om du er usikker på størrelsen.

På Den store klesbyttedagen, som blir arrangert av Naturvernforbundet, kan du ha med deg opp til 7 plagg. Hvis du arrangerer en byttekveld med venner kan dere selv bestemme hvor mye alle skal ha med seg og hvordan dere strukturerer byttingen.

 

Hvor kan du levere klærne?

Om klærne dine allikevel er på vei ut, har du mulighet for å bruke gjenvinning i stedet for å kaste. Akkurat som klesmerker har større fokus på miljøvennlig produksjon, er det også blitt enklere å finne steder å levere sine egne klær til gjenvinning. Vi har lagd en oversikt over steder som gir mulighet for å levere brukte klær til resirkulering.

Husk å levere klærne rene og tørre. På hjemmesiden til de forskjellige organisasjonene og butikkene kan du finne ut om det også er mulig å levere klær med huller eller permanente flekker. Her er en oversikt over steder som finnes i størstedelen av landet, hvor du har mulighet for å levere brukte klær.

Fretex

Fretex er for mange kjent som en av de største organisasjonene på innsamling og gjenbruk av klær. Rundt i landet finner du bokser hvor du kan levere klær på en enkel måte. Du kan også gi klær til Fretex ved å levere dem i Lindex-butikker. Dette er på grunn av et samarbeid som Lindex har lagd med Fretex.

UFF

UFF har også bokser rundt omkring i landet hvor du kan gi bort klær. Organisasjonen står for humanitært arbeid hvor både miljøet og sysselsetting er i fokus. Klærne blir distribuert til 41 land og opp mot 96,6% av tekstilen som blir innlevert går til ombruk og materialgjenvinning.

 H&M

Merket har satt miljøvennlige klær på dagsordenen i lang tid. I butikkene kan du levere brukte klær, uansett om de er kjøpt hos dem eller andre steder. Ofte følger det med en voucher på rabatter i butikken når du leverer brukte klær hos H&M. Butikken bruker også overskuddet fra resirkuleringsprosjektet mot forskning innen bæredyktig mote og resirkulering.

Det er mange muligheter for å levere brukte klær til gjenvinning. De store organisasjonene kan finnes i det meste av landet, men det er også mulig å gi bort klær til lokale organisasjoner. Vi har lagd en oversikt over noen av disse i de store byene, men mange mindre steder har også lokale gjenbruksstasjoner eller veldedige organisasjoner. Et raskt søk på nettet kan hjelpe deg å finne et sted å levere brukte klær nærme deg.

 

Lokale organisasjoner

Noen av de lokale organisasjonene som tar i mot klær foretrekker om du ringer i forkant av en donasjon av klær eller lignende. Om det er en spesiell sak du har lyst til å støtte eller en lokal organisasjon som du ønsker å donere til, kan du ta kontakt med disse for å høre om de tar imot. Mange asylsentre tar også imot klær, leker og tepper. Kontakt ditt nærmeste for å finne ut om de trenger noen av dine brukte ting.

Det finnes nesten 50 krisesentre i Norge. Her er det også mulig å forhøre seg om de tar imot brukte klær og leker. Vi har listet alle sidene vi har funnet informasjoner fra nederst i innlegget. Finn organisasjonen du har lyst til å donere til og kontakt dem. Om du ringer i forkjøpet kan du finne ut om din lokale organisasjon har plass til nye ting og unngår bomtur.

Oslo

I hovedstaden er det mulig å levere klær til forskjellige organisasjoner som støtter utsatte mennesker i samfunnet. En av disse er Fattighuset som deler ut klær og mat til sine brukere. Det er også mulig å donere til Marita-stiftelsen som hjelper mennesker som har hatt problemer med rus.

Bergen

I Bergen er det også mulighet for å støtte noen av de lokale organisasjonene som tar i mot brukte klær. En av disse er for eksempel Dreamcenter Bergen. Her kan du levere klær i bruktbutikken i åpningstiden. B-blessed ligger utenfor Bergen, men tar også imot brukte klær, sko og leker til trengende.

Stavanger

I Stavanger har du mulighet for å gi klær til Varmestuens venner som er en inkluderende non-profit-organisasjon for rusmisbrukere. DNT ung Stavanger har også tidligere arrangert byttemarkeder og arrangerer igjen den 10. Mai 2017. Følg med på Facebooksiden deres for mere informasjon.

Trondheim

Om du ønsker å gi bort klær i Trondheim kan du blant annet kontakte Aktiv Barnehjelp som samler inn klær, leker, sengetøy og sko i alle størrelser. Aktiv barnehjelp kan du også finne andre steder i landet. Ellers er det så klart mulig å levere inn klær til en av de større organisasjonene som Fretex og UFF som også er representert i Trondheim.

I andre større og mindre byer er det for det meste også rik mulighet til å finne lokale organisasjoner som tar i mot brukte klær. Fretex har en god oversikt på deres sider om hvor du levere klærne din rundt omkring i landet i boksene deres. Sjekk på nettet for å finne dine lokale muligheter.

Mere miljøvennlig

Det er enkelt å finne alternativer til å kaste klærne sine. Vi har prøvd på å lage en grei oversikt over hvordan du kan redusere tekstilavfallet ditt og håper du vil benytte deg av muligheten for gjenvinning neste gang du skal rydde i skapet ditt. Om du kjenner til andre muligheter for å gjenvinne klær eller har tips til hvordan man kan ivareta klærne sin, er du velkommen til å dele det i kommentarfeltet. Vi digger at miljøvennlig tekstil er kommet på dagsordenen hos mange av de store butikkene og ser frem til å følge utviklingen på dette feltet.

 

Kilder:

 

www.fattighusetoslo.no

www.marita.no/avdelinger/marita-brukthandel-markveien

www.dreamcenterbergen.no

www.facebook.com/B-blessed-Frivillig-organisasjon-som-gir-bort-kl%C3%A6r-sko-leker-191567577695354

www.varmestuensvenner.no/vaart-arbeid

www.aktivbarnehjelp.no/klesinnsamling

www.lindex.com/no/gjenbruk-gjenvinn

www.fretex.no/gi-til-fretex/naermeste-fretexboks/finn-naermeste-fretexboks-i-kartet

www.uffnorge.org/toyinnsamling/hvorfor-gi-til-uff

www.naturvernforbundet.no/klesbyttedagen

www.facebook.com/DNTungStavanger/?fref=ts

Klesforbruk i Norge, Fagrapport nr. 2 – 2016 Ingun Grimstad Klepp og Kirsi Laitala

En kommentar til “Hvordan få en mer miljøvennlig garderobe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *